onsdag 8 oktober 2008

Titta ner

Kan inte låtabli att reagera på några av läkarna i Sjukhuset. Varför står de upp? Det känns bara så stressande, att stå upp med journalen i hand och titta ner på någon i en säng när de söker på akuten. Jag hade iaf kännt mig mycket mer bekväm om någon bara drog fram en pall, satte sig ner och tittade på mig. Det lär inte ta längre tid och hade förmodligen både fått patienten att känna sig lugnare och gett dig som läkare bättre svar. Enkel regel, i din yrkesroll jobbar du, där kommer patienten alltid först. Även om du själv är stressad kommer det i andra hand. Ta ett djupt andetag och sätt dig på stolen förtusan.

4 kommentarer:

KatBat sa...

Nu är jag fortfarande bara kandis, men jag drar alltid alltid fram pallen om patienten är sittande eller halvliggande. Står om patienten ligger så denne ska se mig ordentligt. Känns självklart.

Diarium sa...

katbat: Du är duktig kandis du. =) Själv vet jag ju inte, liten preklinare som jag är, men jag tycker också det känns självklart att försöka vara på samma nivå och få ögonkontakt.

Anonym sa...

Nu har jag inte ens börjat mina studier, men boken "Läkare i praktiken" innehåller en hel del intressanta (och nyttiga) fallbeskrivningar där just patientkontakten är en ganska stor del. Klart intressant och tankeväckande läsning, även om man tycker att en del saker borde vara självklara...

Diarium sa...

Magnus: Tack för tipset. =)