onsdag 19 januari 2011

Den vita rockens vara eller icke vara

Plötsligt är debatten ingång igen, ibland måste jag hålla mig från att läsa kommentarerna på dagensmedicin.se då jag bara får lite ont i själen. Jag facineras lite över hur ett plagg kan väcka så mycket upprörda känslor. För egen del använder jag den ytterst sällan, mest för att jag tycker att den är opraktisk och inte riktigt har ett behov av den. En fördel jag faktiskt upplevt i den är att ens roll snabbt blir känd när man rör sig i vårdvärlden. Det finns dock ett enkelt sätt att lösa detta, som också brukar anses brukligt nämligen att hälsa på patienten och berätta vem du är. I de allra flesta fall fungerar detta utmärkt. Självklart ska personal inte använda kläder eller ha andra rutiner som påverkar spridningen av vårdrelaterade infektioner negativt och självklart är läkare inget undantag från detta bara för att de är läkare. Men i relation till risken för smittospridning urartar plötsligt debatten och rocken blir den stora vargen, tyvärr är sjukhusspridda infektioner ett enormt problem i sjukvården och arbete för att minska dessa är av yttersta vikt, då är det synd att debatten blir om ett gammalt plagg istället för många av de andra faktorer som spelar in, överbeläggningar, rutiner vid såromläggning, städning som är upphandlad osv. De sakerna får inte alls lika mycket utrymme i debatten. Sedan är rocken så märkt av en kultur, av en gammal hierarki att den såklart blir en symbol för så mycket annat. Synd. Och emellanåt synnerligen tröttsamt. Ungefär lika tröttsamt som att man ibland, då man kliver in på avdelningar måste kämpa emot en bild som personalen kan ha. Av dryga näsvisa läkarstudenter som tror att de är något. Jag är synnerligen trött på att alltid behöva bevisa att jag inte tror att jag är bättre än någon annan. Att jag är försiktig, där för att lära, nybörjare och fumlig och är glad för alla råd någon kan ge mig. Att jag försöker vara ödmjuk och respektfull mot de jag möter, oavsett var i världen jag befinner mig och vem jag möter. Ibland är det som att rocken blir en symbol för all denna gamla hierarki, kanske blir debatten därav så infekterad.

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Bra skrivet. Mycket logik med en saklig approach till läkarrockens vara eller icke vara.
Personligen föredrar jag rocken ur synvinkeln att rymma sakerna smidigt, men samtidigt är den rätt överflödig i de flesta fall.

Diarium sa...

Jaa-aaa, det tycker jag du ska. Som med allt annat är ju huvudsaken att man använder den sunt, inte stoppar ärmarna i en kavitet och sedan ber någon snyta sig i den. (Usch och fy). Men nej, det var väl lite av min poäng. Om människor tänker själva en aning mer än att bara följa policies är det inte ett jätteproblem. Faktiskt. Den är även bra när man fryser och går man på endokrin är den nästan ett måste eftersom man inte klarar sig utan 10 kg kompendier över differentialdiagnoser och rutiner för dygnsmätningar av diverse spökande hormoner. =)