måndag 5 maj 2008

Händer det saker?

Okej, de prekliniska dagarna på läkarutbildningen kanske inte inspirerar till de mest insiktsfulla och trevliga nya blogginläggen var dag, men, grundprincipen är faktiskt ganska spännande. Man blir lite facinerad över att vi faktiskt fungerar, går och står. Gör det vi gör. Mycket märkligt är det. Biokemiska molekyler slår sig samman i enorma kompelex, interagerar med varandra och plötsligt finns där en cell, sedan många celler och plötsligt har man kaniner, människor, kackelackor och annat som hör världen till. Det verkar skrämma vissa människor, tanken på att vi bara är kemi. Molekyler i ett fruktansvärt komplext samspel. För min del finner jag det mer facinerande än skrämmande.

Nedan kommer några väl valda ord som kan tänkas finnas nedklottrade i ungefär 100 st T1ors anteckningsblock. Sånt bör man dela med sig av. =)

Cellcykel
Kinas
RNA polymeras I, II, III
Uncouplers
Fosfofruktokinas
p53
G-protein
Histoner

1 kommentar:

Julieta sa...

Personligen måste jag säga att jag tycker att det här ordet är intressantas:
Fosfofruktokinas

Det finns liksom hur många riktningar som helst som det kan ta en. Kina, fosfor, fruktkaka (har precis käkat lunch så sötbehovet är stort), fotsvamp (fråga mig inte varför), fruktok - (ett ännu okänt djur)fruktkok= marmelad osv.
Visste inte att medicin kunde vara så kreativt :-)
Puss och kram